Кандидатът за председател на ВКС Галина Захарова е на мнение, че един мандат

...
Кандидатът за председател на ВКС Галина Захарова е на мнение, че един мандат
Коментари Харесай

Галина Захарова допуска главен прокурор и извън магистратските съдии

Кандидатът за ръководител на ВКС Галина Захарова е на мнение, че един мандат от 7 години на основния прокурор се оказва прекомерно дълъг и то сложно както за самия началник, който е допустимо да изчерпи капацитета си, а въпреки това и образува риск от авторитарност.

Мандатите би следвало да бъдат понижени по наша подготвеност, посочи Захарова и добави, че е последовател на концепцията за професионално управление на всички органи на правосъдната власт. Въпросът за следствието на основния прокурор е настоящ. По тази тематика следва разбор и работни групи, чака се отчет на Венецианската комисия и мнение на министрите на съвета на Европейски Съюз.

Тя съобщи, че ще се въздържи от по-задълбочен коментар, защото има и питане към Върховен касационен съд дали арбитър може да проверява основния прокурор. Скоро ще бъде разгласен отговорът.

При избрани условия и обществено-политически обстановки на поста на основния прокурор да бъде избиран и човек, който е отвън магистратската среда, акцентира Захарова.

Според нея спецификата в ситуациите на тази фигури обуславя по-широк достъп до външни лица от системата на прокуратурата. Нейното разбиране е, че във Върховен касационен съд ще може да бъде одобрен правилото на сходни длъжности да се избират хора с високи професионални качества от съответните сформира на магистратските органи.

Електронното правораздаване няма опция за Захарова, само че въпросът е по какъв начин и по кое време тъкмо. Към сегашния миг Върховен касационен съд не работи със системата за електронно правораздаване. За Захарова по-същественият въпрос е до каква степен ефикасното действие на тази система и въвеждането й кореспондира с настоящото процесуално законодателство.

По отношение на вътрешната организация на Върховен касационен съд, Захарова съобщи, че структурно съдиите във Върховен касационен съд са разпределени в три колегии - наказателна, гражданска и комерсиална, всяко от които е с обособени отделения. В гражданска гилдия е реализирано отделяне на отделенията по материя и съответно обсъждани каузи, а в наказателна и комерсиална гилдия отделенията са обособени, без да има специализация по материя на обсъжданите каузи. Не е спънка организацията да продължи да съществува, тъй като обособяването на отделения е обусловено освен от потребността на специализация в една или друга материя, изясни тя.

Тя желае опазване на сегашния разполагаем щат на броя на чиновниците на Върховен касационен съд, а не тяхното понижаване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР